Meistä melkein jokainen harrastaa jotain ja se on upeaa, sillä harrastukset pitävät mielen ja usein kehonkin pirteänä sekä antavat meille tuiki tarpeellista energiaa, jonka avulla taas jaksamme paremmin. Me ihmiset olemme yksilöitä, ja kaikki erilaisia. Siitä johtuen meillä on myös erilaisia kiinnnostuksen kohteita, osaamisalueita ja tarpeita ja jokaiselle löytyykin runsaasta harrastuksien kirjosta juuri se omin ja voimaannuttavin harrastus. Meille jokaiselle oma harrastuksemme on maailman tärkein. Yksi asia on tärkeä yhdelle ja toinen toiselle. Harrastusten kautta ihminen on hyvässä vireessä ja hän vie hyvän vireensä myös arkeen ja työelämään.

Orvokki on harrastanut paljon erilaisia asioita lapsuudesta saakka. Hän on harrastanut musiikkia, liikuntaa, partiotoimintaa, lukemista ja paljon muuta. Aikoinaan hän huomasi, että musiikin harrastaminen oli oppimista ja eteenpäin siirtymistä, samoin lukeminen ja loppujen lopuksi kaikki harrastaminen oli opiskelua. Aina oppi jotain uutta. Nuoruusvuosinaan Orvokki tajusi, että hän voi oppia ja harrastaa, hän voi jopa opiskella harrastusmielessä. Niin hän tekikin ja opiskelusta muodostui hänelle tavallaan elämäntapa. Parasta oli se, että myös Orvokin työpaikoilla hänen opiskelunsa toi paljon hyvää työyhteisöön ja työnantajille. Orvokista kehittyi nopea oppija, joka selvisi työelämän haasteista ja uuden oppimisista hyvin nopeasti. Esim. LKV-koe onnistui ensiyrittämisellä, eikä tuottanut edes vaikeuksia. Monet muut uudet asiat työpaikoilla sujuivat luontevasti Orvokin positiivisen opiskeluasenteen johdosta. Rakas harrastus toi paljon hyviä asioita Orvokin elämään.

Orvokki oli jo ennen Rääsyperä-konserniin tuloaan aloittanut itseään kiinnostavan opiskelukokonaisuuden, joka toteutettiin pääasiassa verkko-opintoina. Opinnot oli suunnattu työssäkäyville henkilöille, joten Orvokki laskelmoi, että ne on mahdollista toteuttaa. Se oli hänen vapaa-ajan harrastuksensa. Hän suoritti opintojaan kotoaan käsin, omalta tietokoneeltaan. Hän ei tehnyt mitään opintoihin liittyviä asioita työpaikallaan tai työkoneellaan. Asia oli hänen mielestään harvinaisen selvä ja yksiselitteinen.

Narsissi kuuli, että Orvokki harrastaa opiskelua ja hän sanoi Orvokille asian kuultuaan:" Sinun on pyydettävä lupa Rääsyperän paakonttorista konsernin hallitukselta opiskeluusi, ettei vain tule mitään". Orvokki ihmetteli esimiehen käskyä ja sanoi, että opiskelu on harrastusluontoista, työssäkäyville suunnattua verkko-opiskelua, jonka hän toteuttaa omalla vapaa-ajallaan omalla tietokoneellaan. Narsissi oli tiukkana ja sanoi, että täällä ei saa opiskella ilman työnantajan suostumusta. Lisäsi vielä saman huomautuksen, "ettei vain tule mitään". Orvokki ei ymmärtänyt ja sanoi toistamiseen oman mielipiteensä:" Saan toki tehdä omalla vapaa-ajallani mitä itse haluan". Vastaus ei tyydyttänyt Narsissia, joka selitti, että työnantajan on tiedettävä Orvokin opiskelusta ja työnantajalta on pyydettävä lupa siihen.

Lopulta Orvokki joutui pyytämään sivullisen tahon apua pattitilanteeseen, joka syntyi Orvokin vapaa-ajan harrastuksesta. Työterveyshuolto Lentävähyönteinen Oy lähetti oman edustajansa työpaikkapalaveriin, jossa asiasta keskusteltiin. Työterveyshuollon edustaja oli samaa mieltä Orvokin kanssa ja sanoi Narsissille ihmettelevänsä sitä, että työntekijä ei saisi viettää omaa vapaa-aikaansa itse valitsemallaan tavalla. Narsissi pysyi tiukkana: "Opiskelu ilman työnantajan lupaa on kielletty." Konsultti kysyi, että oletko todella sitä mieltä, ettei työntekijä voisi mennä vaikkapa virkkauskurssille virkkausta opettelemaan. Narsissi oli hetken hiljaa ja vastasi sitten silmät puoliksi avoinna, huulet alaspäin suunnattuna. "Virkkauskurssille voi mennä, mutta tutkintoon johtava opiskelu on kielletty!" Narsissin luovuus oli jälleen kerran huipussaan! Hän ei kuitenkaan oman nerokkuutensa huumassa huomannut, että Orvokin harrastusopiskelu ei ollut tutkintoon johtavaa. Jotain kummallista oli ilmassa. Hän halusi, että Orvokki ei tekisi asioita, joista hän sai energiaa ja hyvää mieltä. Ne oli lopetettava keinolla millä hyvänsä. Tilaisuus Lentavähyönteisen konsultin kanssa oli tyrmistyttävä. Kukaan ei ymmärtänyt Narsissin ajatuksia, ei konsultti, ei Orvokki, eivätkä palaverissa mukana olleet työtoveritkaan.

Orvokki oli hyvin hämmentynyt. Asiahan on niin, että vaikka hän olisi hakeutunut yliopistoon suorittamaan maisterin tai tohtorin tutkintoon johtavia opintoja, hän ei kuuna päivänä tarvitsisi siihen kenenkään lupaa. Ei läheistensä, ei naapureittensa, ei lähikauppiaansa,  ei työnantajansa, eikä myöskään Narsissin lupaa. Orvokki koki, että näissä tilanteissa oli jotain hyvin epätervettä ja outoa, jotain joka ei ollut tästä maailmasta.

Palataanpa Narsissin huolenaiheeseen: "Ettei tule mitään". Ettei tule mitään? Olisi mukava tietää mitä tuo tarkoitti. Mitä voisi tulla? Mikä uhka vapaa-ajalla tapahtuviin harrastuksiin sisältyy? Mitä tämä vihjaus tarkoitti? Tarkoittiko se potkuja? Varoitusta? Painostusta? Orvokki oli pihalla kuin lumiukko. Orvokki ei ymmärtänyt alkuunkaan esimiehen vihjailevaa kieltä.

Vasta myöhemmin Orvokki ymmärsi, hän oivalsi mistä oli kysymys. Tästä todennäköisesti "tuli jotain" eli tämäkin tapahtuma toi seurauksia. Tai tarkennettuna. Se, että Orvokki piti oman päänsä, eikä suostunut mielivaltaisiin, nöyryyttäviin ja tarpeettomiin vaatimuksiin toi Orvokille seuraamuksia, mutta niihinkin palaamme myöhemmin. Nämä seuraamukset ovat myös olemassa paperilla allekirjoituksineen. Orvokilla on neljän eri henkilön allekirjoitetut dokumentit, jotka ovat mielivaltaisuuden perikuvia. Nämä kaikki neljä henkilöä toimivat eri johtotehtävissä Rääsyperän Räätälikonsernissa. Aivan uskomattomia kirjoituksia, kaiken lisäksi aidoilla allekirjoituksilla varustettuina. Näihinkin palaamme myöhemmin.

Eräs asia, johon palaamme myös jatkossa, on entisen kollegan kohtelu. Hänenkin saamansa kohtelu on  esimerkki lauseesta "ettei vain tulisi jotain". Hänellekin tuli "jotain". Hänenkin kohdallaan "jotain" oli seuraamusta siitä, että työntekijä oli kyseenalaistanut Narsissin toiminnan.

Myöhemmin mystinen vihjailukieli aukeni Orvokille entistä enemmän ja hän ymmärsi, mitä tuo usein toistuva " jotain" oli. Se on selkokielelle käännettynä yhtä kuin kosto. Kosto siitä, että Orvokki katsoi olevansa oikeassa, samoin kollega oli ansainnut koston. Suurin osa tämän yrityksen entisistä työntekijöistä joutui palkkaamaan juristin työsuhteensa päätyttyä, niin teki myös Orvokki, ja sihteeri ja entinen kollega. Jos yrityksestä lähtevät työntekijät tarvitsevat pääsääntöisesti juristin kumppanikseen, toiminta ei ole enää normaalia työelämän ja työmarkkinoiden kiertokulkua. Se on myös tilastollisesti hyvin outoa. Kaiken lisäksi nämä kaikki kolme juristia palkattiin vain muutaman vuoden sisällä.