Muistatteko lapsuuden rosvoleikin, jossa uhattiin leikkipyssyllä leikkitoveria ja sanottiin: "Rahat tai henki!" Jos kaveri antoi rahat, hänet jätettiin rauhaan ja jos hän kieltäytyi, ammuttiin leikkipyssyllä pang, pang ja leikkitoveri lyyhistyi maahan. Kaveri antoi henkensä, koska ei luovuttanut rahojaan. Orvokki koki tämän saman lapsuuden leikin kiinteistönvälittäjän työssään. Pyssyn korvasivat uhkaukset ja kiristäminen, eikä Orvokki luovuttanut rahojaan, joten hänen henkensä joutui suureen vaaraan. Orvokkia ei ammuttu pyssyllä, mutta sen korvasivat törkeä kiusaaminen ja laiton uhkailu, mistä johtuen Orvokki lyyhistyi koiranulkoiluttamislenkillä samalla tavalla kuin lapsuuden pyssyleikissä. Hengen pelastivat ainoastaan läheisten nopea reagointi, hyvä erikoissaaraanhoito ja veronmaksajien ehtymättömät veroeurot. Kiitos siitä kaikille osallisille ja korkealle verotuksellemme, jonka ansiosta työnantajien henkihieveriin kiusatut työntekijät saavat kallista ja laadukasta hoitoa.

Työssään Orvokki koki, että työyhteisö on sairas ja hänellä on vain yksi vaihtoehto jäljellä. Se oli irtisanoutuminen, jonka kannalla olivat myös asiantuntijat. Lopulta Orvokki hommasi itselleen uuden työpaikan ja irtisanoutui Narsissin kukkatarhasta. Hän luovutti asianmukaisesti avaimet, tietokoneen ym. tykötarpeet työnantajalleen, joi läksiäiskahvit ja vastaanotti kukkapuketin halauksineen Narsissilta. Kaikki näytti sujuvan hyvin ja aivan sen kaavan mukaan, kuinka normaalin irtisanoutumisen kuuluukin mennä. Orvokki sai alalla olevan käytännön mukaan lähteä välittömästi ja hän vietti kahden viikon irtisanomisaikansa kotonaan. Lähdettyään Orvokki ei koskaan enää käynyt entisellä työpaikallaan. Tämäkin on tärkeä huomio ja palaamme siihen myöhemmin. Kaikki näytti sujuvan kuin Strömsössä ja Orvokki oli intoa täynnä odottaessaan uuden työn alkua.

Esittelen muutamia Rääsyperän konsernin johtohenkilöitä, joiden rooli tulevassa on merkittävä. Kalle Kaktuksenpiikki on hierarkiassa Rääsyperä-konsernin korkeimmassa asemassa ja hänellä on vastuu strategisesta johtamisesta. Vertti Lillukanvarsi vastasi kiinteistönvälityksen operatiivisesta johtamisesta. Taimi Tuomiopäivä oli johtavassa asemassa oleva ylilakiräätäli ja Rauha Palmu on lakiräätäli, joka jatkoi Taimi Tuomiopäivän alulle panemaa rahanvaatimisprosessia Taimin vaihdettua työpaikkaa. Yhteistä näille kaikille neljälle Rääsyperän toimintaa pyörittävälle henkilölle on se, että heistä jokainen on lähettänyt omakätisesti allekirjoitettuja dokumentteja Orvokille ja omalta osaltaan ovat täten todistamassa sitä mielettömyyttä, johon yksittäinen työntekijä voi oikeusvaltiossa joutua. Allekirjoitetut asiakirjat sotivat myös oudosti toinen toistaan vastaan. Ne ovat myös korvaamatonta materiaalia Orvokille, mikäli joku epäilisi hänen kokemustensa aitoutta.

Kun Orvokki aloitti uudessa työssään, oli hän innostunut ja tunsi olonsa kevyeksi, kun pääsi pois epäasialliseksi kokemastaan työstä. Orvokki oli aloittanut uudessa työssään 1.10. ja noin kahden viikon kuluttua siitä,hänen elämänsä muuttui täysin ja lopullisesti. Tänäkin päivänä hän joutuu käyttämään neljää eri sydänlääkettä, jotka määrättiin hänelle lokakuun puolen välin aikoihin kahdeksan sairaalassa vietetyn vuorokauden yhteydessä. Sydämen toiminta muuttui pysyvästi ja Orvokille on sanottu, että hänen on käytettävä lääkkeitään koko loppuikänsä. Rääsyperän hallitus onnistui sekin jossain tekemisessään. Se onnistui täydellisesti yrityksessään kiusata ja järkyttää entistä työntekijäänsä, tuhota hänet vai oliko tarkoitus sittenkin aiheuttaa vain  pikkuisen harmia. Onnnistuminen oli niin täydellistä, että harmia ja pahaa oloa tuli järjestettyä jopa yli annostusohjeen. Orvokki sai sitä enemmän kuin oli tarpeen, reilun yliannostuksen ja se oli viedä hänen henkensä. Henkeen kohdistuva vaara tuli välittömästi sen jälkeen, kun Rääsyperän hallitus oli lähettänyt Orvokille Kalle Kaktuksenpiikin omakätisesti allekirjoittaman uhkauskirjeen.

Kirje tuli kirjattuna ja sen otsikko oli: " Vaatimus sopimussakon maksamisesta". Orvokki ihmetteli, sillä ei hän ollut mielestään allekirjoittanut työsopimukseen kilpailukieltolauseketta. Orvokki oli lukenut työsopimuksensa ja siellä oli lauseke, jossa kiellettiin yrittäjäksi ryhtyminen puolen vuoden kuluttua työsuhteen päätyttyä, mutta normaalia työsuhdetta ei voi kukaan edes kieltää, koska perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden hankkia elantonsa haluamallaan ammattialalla. Maalaisjärkikin sanoo, että kukaan ei voi kieltää ketään olla ansiotyössä. Käytännössä Orvokki olisi pakotettu työttömyyskortistoon Rääsyperän tulkinnan perusteella. Myöskään yrittäjäksi ryhtymistä ei voida kieltää perustuslakiin vedoten. Myös EU:n lainsäädäntöön olisi syytä tutustua, myös Rääsyperällä.

Kalle Kaktuksenpiikki oli kopioinut kielpailukieltolausekkeen uhkauskirjeeseen ja se kuului näin:" 20.000,-  euron sakon uhalla Orvokki sitoutuu olemaan harjoittamatta kilpailevaa toimintaa suoraan tai epäsuorasti sinä aikana kun työsopimus on voimassa hänen ja Rääsyperän välillä eikä hän saa käynnistää vastaavaa toimintaa Rääsyperän toimialueella seuraavien kuuden kalenterikuukauden aikana sen jälkeen kun työsopimus Rääsyperän kanssa on rauennut. Tämä koskee silloin jos Orvokki sanoo itsensä irti." Orvokki on myös aikoinaan lukenut tuon; sitoutuu olemaan harjoittamatta, ei saa käynnistää? Orvokki ymmärsi nämä ilmaisut eri tavalla kuin rääsyperäläiset. Orvokki ymmärsi ne juuri niin kuin ne oli kirjoitettu.

Kun Orvokki menee uuten työhön, hänhän vaihtaa työpaikkaansa. Ei hän käytä sanontaa: "Ryhdyn harjoittamaan kiinteistönvälitystä yrityksessä XX tai hän ei sano, että käynnistän toiminnan yrityksessä XX . Miksi sopimuksessa ei lukenut, että Orvokki ei saa solmia työsuhdetta toisen yrityksen kanssa? Siinä ei lukenut niin sen takia, koska se olisi ollut laiton pykälä, perustuslain vastainen. Outo klausuuli on myös monitulkintainen ja se vaatisi näin ollen korostettua tiedoksiantovelvollisuutta. Lisäksi sopimuksen laatijan on laadittava sopimuksen pykälät niin selkeiksi, että niissä ei ole kaksoistulkinnan mahdollisuutta. Jos sopimus on epäselvä, tulkitaan sopimus aina sen laatijan tappioksi.

Sitten kirjeessä kirjoitettiin jopa vainoamiseen verrattavalla tavalla: "4.10. on tullut Rääsyperän tietoisuuteen, että olette heti työsuhteen päätyttyä aloittaneet työn kiinteistönvälittäjänä XX:llä, heidän siinä ja siinä konttorissaan. Asiamiehemme Rääsyperän lakiräätälien yksikössä voi vahvistaa nämä tiedot koskien uutta työsuhdettanne, ammattiasemaanne ja yhteystietojanne, jotka nekin ovat XX:n sivuilla otsikon "Henkilökunta" alla " Näin kirjoitti Kalle Kaktuksenpiikki.

Tämä tuntui Orvokista jo vainoamiselta! Tietenkin Orvokin yhteystiedot ja muut tiedot olivat uuden työnantajan nettisivuilla, koska hän oli siinä yrityksessä työssä. Hän kuului henkilökuntaan. Vainoaminen tuntui todella järkyttävältä ja Orvokki koki, että entinen työnantaja oli kaapannut hänen elämänsä. Hän ei enää ollut oma yksilö, joka sai päättää omasta elämästään, vaan työsuhteen jälkeenkin hänen elämäänsä varastettiin edelleen. Orvokki vertasi jo työsuhteen aikana työnantajan toimia painostavan uskonlahkon toimintaan ja se käsitys vahvistui nyt entisestään. Rääsyperäläiset kokivat omistavansa Orvokin ja hänen elämänsä.

Sen jälkeen Kalle Kaktuksenpiikki selitti kilpailukiellon rikkomisesta ja sitten  oli vuorossa lihavoituna tämä lause: "Rääsyperän välitysliike katsoo täten, että olette suoraan rikkoneet työsopimuksenne ehtoja ja vaatii teitä maksamaan sopimussakon 20.000 euroa"

Summa on maksettava Rääsyperän tilille viivytyksettä viimeistään 22.10.20xx. Maksuyhteystieto: Rääsyperä IBAN FI**  **** **** **** **.

Rääsyperä 8.10.20xx

RÄÄSYPERÄN RAHA- JA LAKIRÄÄTÄLIT

Kalle Kaktuksenpiikki

Ylin kalifiksi

Orvokki oli kotonaan kirjeensä kanssa, ihmetteli, oli shokissa, ei oikeastaan tiennyt mitä tehdä. Koko loppupäivän asia pyöri mielessä. Illalla hän lähti ulkoiluttamaan koiraansa. Viiden metrin päässä kodistaan, hän lyyhistyi, koska ei saanut enää hengitettyä. Hän palasi kaksinkerroin ovelle, soitti ovikelloa ja pyysi läheisiään hälyttämään apua. Sairaalassa hänet otettiin välittömästi shokkihuoneeseen, koka pulssi oli 170 ja 180 välillä. Myöhemmin lääkäri kysyi, oliko jotain poikkeavaa tapahtunut. Orvokki sanoi, että entinen työnantaja jatkaa kiusaamistaan, vaikka hän on lähtenyt pakoon ja lopettanut siellä. Nyt häneltä yritetään ryöstää rahaa, 20.000,- Sydänkohtaus tuli välittömästi uhkauskirjeen jälkeen. Entinen työnantaja aiheutti Orvokille hengenvaarallisen tilan.  

Seurasi kahdeksan päivän rankka sairaalajakso. Veronmaksajille yksi päivä tuli maksamaan yli tuhat euroa. Yksi n 30.000,- vuodessa ansaitseva suomalainen veronmaksaja, joutui sijoittamaan koko vuoden aikana maksamansa verotulon Rääsyperän Orvokille aiheuttaman kahdeksan päivän sairaanhoidon kustannuksiin. Tämä on karkea laskelma. Toivoisin että ministerit, kuten Katainen, Ihalainen, Risikko, Urpilainen ja muut lukisivat tämän ja kertoisivat, mitä ajatuksia tämä herättää.